Groningen: Mauritstuin

trefwoord: buurtgroen

Locatie: Mauritsstraat: poort tussen nr. 3b en 5a. Bezocht: herhaaldelijk, o.a. 26-07 en 07-08-2017

De Oosterpoort is een Groningse wijk aan de zuidoostkant van de stad, genoemd naar twee niet meer bestaande stadspoorten met de naam Oosterpoort. De wijk werd in de 19e eeuw aangelegd als een van de eerste stadsuitbreidingen buiten de voormalige vestingwallen.

Startpunt was de bouw van 32 arbeiderswoningen in 1864, door de eerste Groningse woningbouwvereniging, de Bouwvereniging. Dit oudste deel van de wijk staat bekend als de Branderburgerbuurt. De smalle straatjes en de kleine woningen met tuintjes geven de buurt een geheel eigen, besloten karakter.

De recente historie van de Ooosterpoort kent enkele donkere periodes. Zoals de lange strijd in de jaren ’70 tussen bewoners en gemeente, tégen grootschalige sloop- en nieuwbouwplannen en vóór verbetering van de oude wijk. En dan was er nog de jarenlange vervuiling door Aagrunol – een bestrijdingsmiddelen producerend bedrijf –, zowel van het fabrieksterrein als van het afvalriool (de ‘smeerpijp’) naar de Eems. Pas in 2013 werd de grootste saneringsoperatie uit de geschiedenis van de stad afgesloten.

Midden In de Brandenburgerbuurt, aan alle kanten omgeven door bebouwing, ligt de Buurttuin Oosterpoort of Mauritstuin. Op diezelfde plek stond lange tijd een gereformeerde lagere school. Later werd daar het Gemeentelijk Huisvestingsbureau ondergebracht. Na vertrek van het GHB zou het gebouw worden afgebroken. Maar gemeentelijk landschapsarchitect Ger Roosjen ontwierp in 1998, samen met buurtbewoners, een tuin waarin stukken van het oude kantoorgebouw konden blijven staan.

Een jaar later werd het beheer van de tuin door de gemeente toegewezen aan buurtbewoner en plantenkenner Peter Bulk. Zijn inspanningen hadden resultaat: na twintig jaar is het terrein veranderd in een kleine, maar unieke wilde plantentuin, met bijzondere vegetatie en vol verrassende hoekjes. Het centrum, de vroegere patio van het GHBgebouw, is eigenlijk dubbel omsloten. Want het is ook nog omringd door overgebleven muurresten, overwoekerd met o.a. wingerd, klimop en vlier. Waar vind je in Nederland nóg zo’n buurttuin met een echte ruïne? (http://www.stichtingoase.nl/doc/pdf/2002_voorjaar_verrassende-stadsnatuur-in-groningen.pdf)

 

Albumfoto’s

 

Extra foto’s

 

Extra foto’s (2000-2005)

 

Links

 

.