Nijmegen, Waalkade: Zentuin

trefwoord: contemplatie

Locatie: Waalkade, t.o. Achter de Vismarkt. Bezocht: 04-06 en 10-09-2017

Begin 2016 stemde de gemeenteraad van Nijmegen voor de herinrichting van de Waalkade, zoals geschetst in een groen, autovrij toekomstplan, een ‘Natuurlijke vrijplaats aan de Waal’.

Voordat de schop in de grond ging, was er in 2016 en 2017 ruimte voor enkele tijdelijke intiatieven, die pasten in dit groene scenario. Vier voorstellen mochten worden gerealiseerd, o.a. een plan van de Nijmeegse afdeling van Zen.nl.

Zen.nl is de grootste boeddhistische organisatie die is aangesloten bij de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). Oprichter Rients Ritskes is tevens leraar bij de afdeling Nijmegen. Hij kwam met het idee om aan de Waalkade een Japanse zentuin in te richten, Het zou tijdelijk de grootste openbare zentuin in Nederland zijn. Ritskes werkte met landschapsarchitect Janneke van Bergen het ontwerp uit. En op zaterdag 30 juli 2016 werd de tuin in één dag aangelegd (https://www.zen.nl/return-zenactueel/zenactueel/zenactueel-3-juni-2016-zentuin.html).

Tegenover de rijk gedecoreerde, bijna barokke harmonie in een Chinese tuin staan in een zentuin sobere eenvoud en evenwicht voorop. Deze minituin aan de Waal was een rechthoekige bak met zorgvuldig aangeharkt wit grind, slechts omzoomd door siergras en een bamboerandje. Het grind verbeeldt golfribbels op een strand.Op de kopse kanten enkele cortenstalen bakken met sedum en dennen. Wat houten vlonders en een bankje waar je kon zitten, al of niet om te mediteren. Gezichtsbepalend element was een 8 ton zwaar rotsblok uit Noorwegen. Ritskes: ‘De steen is bedoeld als een soort spiegel van de ziel’. Dan mocht het ook wel een flinke Vikingsteen zijn!

Bij een zentuin denk je aan een stille, ingetogen plek. Maar deze tuin lag aan de drukke promenade langs de Waal. Lang niet iedereen had belangstelling, maar ik zag toch heel wat mensen kijken en soms even stilstaan. Vooral kinderen bleken gefascineerd door het spierwitte grind. Een enkeling waagde zich in meditatiehouding. Je kon op die plek prima leren je af te sluiten voor de omgeving.

Tijdens mijn bezoek meerde een groot cruiseschip af, pal naast de tuin. Bemanningsleden legden een trapje uit en plantten er banners naast met Chinese karakters: Wéi jing yóu lún = Viking Cruises. Maar drie Chinese jonge vrouwen die langsliepen hadden geen interesse. Viking Cruises is de grootse aanbieder van rivier- en oceaancruises ter wereld. Het bedrijf werd opgericht door de Noor Thorstein Hagen. In 2016 werden twee schepen ingezet voor Chinese toeristen in Europa. Misschien was dit één van die twee Vikingboten?

De zentuin verhuisde in maart 2019 naar de binnenplaats van wijkcentrum ‘t Oude Weeshuis. Hij is daar voor nog onbepaalde tijd te bezichtigen.

Meer:

  • Eerste tijdelijke initiatief Waalkade van start. Artikel op de website van Ranbusiness, 21 juli 2016

 

Albumfoto’s

 

Extra foto’s

 

.